De kunst van het nee zeggen....


Werd jij ook zo getriggerd door de titel? Vindt jij het ook zo lastig om nee te zeggen? Wordt je overvallen door schuldgevoel en schaamte, omdat je het eigenlijk niet wilt of kunt? Of ben jij inmiddels zover, dat jij zonder je rot te voelen, voor jezelf kunt kiezen?

Het valt niet altijd mee om voor jezelf te kiezen, we voelen al gauw alsof we tegen de ander kiezen. Terwijl dit ècht niet zo is. We willen altijd het beste voor iedereen, maar we lopen hierbij ons zelf voorbij. We zijn altijd al bezig met alle ballen hoog te houden, ons werk, vrienden, hobby, sport, gezin en huishouden. Het hoort er allemaal bij, maar durf jij nu en voor altijd jezelf op die eerste plaats te zetten? De regie over je eigen leven èn energie in eigen hand te nemen?

Voor mij is het een behoorlijke leerschool geweest en nog stoot ik regelmatig mijn neus door toch weer ja te zeggen. Vaak leuke dingen, maar soms ook dingen die ik liever niet zou doen. Jaren geleden kwam ik in een burn-out terecht, teveel op mijn bordje, sindsdien kwam ik niet meer goed in mijn eigen energie. Dat had onder andere als oorzaak dat ik mijn passie maar niet ontdekte en niet in verbinding was met mezelf. Maar doordat ik altijd energie te kort kwam, moest ik wel leren om mijn grenzen aan te geven. Voor mezelf te kiezen op sommige momenten. Als het een dag ècht niet goed ging, ging ik 's middags maar even slapen, dan kon ik 's avonds wel weer mee naar dat feestje. Soms koos ik ervoor om maar thuis te blijven. Beetje bij beetje leerde ik luisteren naar mijn lichaam, signalen te herkennen die aangaven dat mijn grenzen weer aardig dichtbij kwamen. En regelmatig ging ik er overheen en nog.

Hoewel ik de laatste weken ècht wel mijn innerlijke rust heb gevonden, blijf ik het moeilijk vinden mijn grenzen aan te geven. Dan schiet ik toch weer in mijn hoofd en ga lopen stressen. Wat mij weer onrust geeft. Kortom, een visueel cirkeltje. Gisteren viel het kwartje, ik ben toch nog teveel bezig met zorgen voor anderen. Teveel dingen die ik naar me toe trek. Zowel thuis als voor anderen. Verschillende dingen gebeurden de afgelopen dagen, waardoor ik me schuldig voelde om mijn grenzen aan te geven. En toch heb ik het gedaan en het voelt ontzettend goed en vrij!

Want, ik heb mijn passie gevonden en dat is waar ik mee bezig wil zijn. Met mijn bedrijf, mijn missie. Dat is waar ik energie van krijg. En niet dingen doen die eigenlijk niet goed voelen. Dat kost mij energie, energie die ik veel liever in mijn bedrijf en mijn gezin stop. En ik ben dankbaar dat ik het heb mogen voelen, dankbaar dat ik heb geluisterd naar mijn buikgevoel. Dankbaar voor de hulp van het Universum, dat mij steeds dichter bij mezelf brengt. Dat mij op de proef stelt en mij laat voelen wie ik ben en mag zijn.

Ik hoop dat jij ook je grenzen aan durft te geven. Dat jij ook voor jezelf mag gaan kiezen en jezelf op die eerste plaats gaat zetten. Want dat verdien jij, mooi mens! Geniet van het leven, geniet van wat je mag neerzetten op deze aarde. Ga zijn wie je wilt zijn. Ga je passie achterna. Verbindt je met jezelf, want je bent het waard!

En haal altijd iets positiefs uit wat je meemaakt, uit de lessen die je leert. Ga je over je grens? Heb je toch weer JA gezegd? Wordt niet boos op jezelf, leer hiervan. Kijk ernaar, voel het en neem je volgende stap. Als je dit doet vanuit je Buikgevoel, is het altijd goed! Hou van jezelf!

Wil jij ook vaker in verbinding zijn met jezelf? Ik nodig je van harte uit om mee te doen met de gratis e-cursus: In 5 dagen in verbinding met je buikgevoel. Hier vindt je meer informatie. Voel je vrij om deel te nemen en gun jezelf die verbinding.

Heel veel liefs

Fanneke de Leeuw

www.fannekedeleeuw.com

PS: Zin om dagelijks geïnspireerd te worden? Meld je dan aan bij de Ondernemen vanuit Buikgevoel Community


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven